Van schoolsport naar WK

Van schoolsport naar WK

In het begin van de middelbare school kwam ze in aanraking met floorball als schoolsport en 15 jaar later is ze een vaste waarde voor het Nederlands damesteam. Susanne Spijkerman is een floorballster die haar sporen internationaal ruim heeft verdiend. Momenteel is ze druk bezig met de voorbereiding op het Wereldkampioenschap floorball dat plaatsvindt van 4 tot 12 december in Tampere (Finland).

Als Susanne gevraagd wordt naar haar eerste kennismaking met de sport floorball, begint ze enthousiast te vertellen. “Het was in klas 1 of 2 van de middelbare school toen ik voor het eerst een floorballstick in mijn handen vasthield. Het spelen gaf direct plezier, want ik moest vol aan de bak!”. 
De kracht van floorball als schoolsport zit volgens Susanne naast de intensiteit ook in de succeservaring. “In het veld heb je geen moment rust als speler. Een aanval leidt bijna altijd tot een kans op goal en daardoor wordt er veel gescoord tijdens een wedstrijd. Daarnaast zijn er niet te veel regels die het spel beperken, dus het tempo blijft erin.”

Susannes middelbare school omarmde de sport floorball en richtte een schoolsportclub op. “We speelden wedstrijden intern tegen onze eigen teams en tegen andere scholen. Daarnaast hebben we een paar keer in Amsterdam in de finale gestaan van Mission Olympic (nu Olympic Moves). Deze ervaringen hebben mijn enthousiasme voor de sport versterkt.”

Op haar 16e besloot Susanne om na 8 jaar veldhockey vol te gaan voor de sport floorball. “De snelheid en de intensiteit van de sport sprak mij erg aan. Vanuit elke spelpositie in het veld heb je de mogelijkheid om te scoren, dus iedereen van het team is betrokken bij de aanval en de verdediging.” Susanne debuteerde in het damesteam van Quick Feet en tijdens haar studententijd maakte ze de overstap naar UC Face Off. Hier werd ze gescout voor het Nederlands Damesteam en maakte vervolgens haar internationale debuut op het WK in Zweden in 2009. Inmiddels is ze niet meer weg te denken uit de selectie van de oranje floorball-leeuwinnen en heeft ze 38 caps achter haar naam staan. Daar voegt ze dit jaar er zeker nog een aantal aan toe.

Nog iets meer dan twee maanden en dan staat Susanne op het grootste podium dat voor een sport mogelijk is: het WK. Ze kijkt er erg naar uit. “Ik heb ontzettend veel zin om op het allerhoogste niveau te spelen en deel uit te maken van de wereldtop. Bovendien is Finland een echt floorball-land en dat geeft een extra dimensie. Ik verwacht een fantastische sfeer op de tribunes en een ervaring die ik nooit meer zal vergeten.”

Over de rol die de schoolsport floorball heeft gespeeld in haar internationale sportcarrière is Susanne helder: “Plezier hebben in wat je doet is voor mij de absolute voorwaarde om te sporten en te presteren op hoog niveau.  Mijn ervaringen met de schoolsport floorball heeft daar absoluut aan bijgedragen en de basis gelegd voor mijn verdere topsportcarrière.”

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie