Werkstress voorkomen middels floorball.

Werkstress voorkomen middels floorball.

Je wordt s’ochtends wakker en je hebt het gevoel, dat je nog helemaal niet genoeg hebt geslapen. Maar toch moet je naar je werk. Gearriveerd op werk, zie je dat er veel meer opdrachten op je liggen te wachten dan je aankunt. Na acht uur werken, ga je s’middags naar huis, hebt hoofdpijn en bent moe maar toch rusteloos. Herken je jezelf hierin?

In Nederland hebben zo’n 60% van de werknemers met stress te maken. Ook is dit getal gestegen in de laatste jaren en zal dit blijven toenemen. Verder wordt ongeveer een derde van het ziekteverzuim in Nederland veroorzaakt door werk gerelateerde stress. Wanneer werknemers wegens ziekteverzuim niet aan het werk kunnen, kost dit het bedrijf veel geld. Zo kostte het bedrijven in het 2de kwartaal van 2011 2,6 miljard euro aan kosten voor ziekteverzuim. Lang aanhoudende stress kan leiden tot een onvolledig herstel van je lichaam. Hierdoor kunnen lichamelijke en psychische klachten ontstaan en is er verandering in gedrag op het werk mogelijk. Mogelijke klachten zijn hoge bloeddruk, maag- en darmstoornissen, depressiviteit, angst. Daarnaast kan het leiden tot een verminderde productie en meer fouten op werk, waardoor nog meer stress kan ontstaan.

Een makkelijke oplossing om stress te reduceren is om (juist dan) in beweging te komen en dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Hierbij maakt het niet uit wat voor sport je doet, als je maar in beweging komt. Er zijn natuurlijk wel verschillende voordelen per tak van sport maar je moet het vooral leuk vinden. De kracht van floorball als bedrijfssport is de laagdrempeligheid waardoor een ieder snel kan aansluiten. Het is eenvoudig om te spelen, er zijn niet veel regels nodig om te kunnen starten, je kunt het ook op werk organiseren en het is een intensieve bewegings activiteit. Daarnaast wordt je er erg fanatiek van en ga je op in het moment waardoor je de werkzaamheden en dus je stress (even) vergeet. Tijdens het sporten produceert je lichaam belangrijke hormonen, zoals noradrenaline, serotonine en dopamine, die een effect van antidepressiva hebben. Andere hormonen zoals endorfine die geproduceerd worden, kunnen je humeur verbeteren. Daarnaast helpt lichaamsbeweging je spieren te vermoeien en laat je beter slapen. Beter slapen betekent ook een beter herstel van je lichaam.

In dit proces zijn sociale activiteiten een goed middel om te ontspannen en leidt tot meer optimisme op de werkvloer. Dus waarom niet een activiteit als floorball kiezen? Door de laagdrempeligheid kan iedereen tot een succes moment komen waardoor je gemotiveerd raakt. Deze positieve belevenissen helpen o.a. depressies te voorkomen.
Dus probeer het zelf eens, doe iets voor je gezondheid en speel floorball.

Tomke Meyer en Lisa Jakobi (studenten SGM, Hanzehogeschool Groningen)

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie