Psychosociale stress en herstel ook van invloed op floorballprestaties

Psychosociale stress en herstel ook van invloed op floorballprestaties

Coaches zijn altijd opzoek naar de balans tussen hard trainen om prestaties te verbeteren, en wat de spelers aankunnen (belastbaarheid) om blessures te voorkomen. Dit was het onderwerp van het promotie onderzoek van bewegingswetenschapper Henrike van der Does. Zij onderzocht of trainingsbelasting, psychosociale stress en herstel samenhangen met prestaties en het krijgen van een blessure. Daarnaast analyseerde ze de bewegingstechniek als risico factor voor blessures.

In totaal hebben 129 mannelijke en vrouwelijke basketbal, volleybal, korfbal en floorball spelers deelgenomen aan dit onderzoek. Zij werden gedurende twee seizoenen op dagelijkse basis nauwkeurig in de gaten gehouden.

De Nederlandse Floorball dames, o.l.v. Jorg Andree, namen deel in de voorbereiding op de kwalificaties voor het WK in 2012. In 1 van de deelstudies die zich uitsluitend op floorball richtte bleek dat sportspecifieke training samenhangt met een betere wendbaarheid. Daarnaast bleek meer psychosociale stress en minder herstel gerelateerd te zijn aan verminderd aeroob interval uithoudingsvermogen. Dit onderstreept het belang van sport specifieke training en het besteden van aandacht aan dagelijkse stressfactoren en herstel activiteiten.

Verder laat dit proefschrift zien dat psychosociale stress en herstel gerelateerd is aan het krijgen van zowel acute als overbelastingsblessures. Ook het in kaart brengen van bewegingstechnieken aan het begin van het seizoen geeft inzichten in spelers met verhoogd blessure risico op enkel en knie blessures.

Het lijkt dus voor coaches belangrijk te zijn om aan het begin van het seizoen bewegingstechnieken te analyseren en daarnaast gedurende het seizoen trainingsbelasting, psychosociale stress en herstel te monitoren. Dit kan inzichten geven in de individuele behoeftes van spelers en kan gebruikt worden om blessures te voorkomen en trainingen te optimaliseren.

Henrike zal op woensdag 14 december 2016 haar proefschrift verdedigen in het Academiegebouw in Groningen. Interesse in haar proefschrift neem dan contact op met: h.t.d.van.der.does@pl.hanze.nl

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.