Het wereldkampioenschap floorball voor dames is opnieuw gewonnen door Zweden. In een spannende finale werd Finland met 4-3 in overtime verslagen.

Dat Zweden de favoriet was werd al in de groepsfase duidelijk, toen de twee rivalen Zweden en Finland elkaar al ontmoetten en Finland met 3-9 weggespeeld werd. Vanaf de kwartfinales lieten beide teams echter geen steek meer vallen, waardoor de twee landen die al jarenlang het floorball domineren opnieuw de strijd met elkaar aangingen in de finale.

Het spelbeeld in de eerste periode werd al snel duidelijk: Zweden viel aan en zette zeer hoog druk, Finland verdedigde stug en koos zijn momenten. Na anderhalve minuut lag de bal echter al achter de Finase keeper Krista Nieminen: 1-0 voor Zweden. De Finnen reageerden snel, dankzij Veera Kauppi, misschien wel de beste speelster van de wereld. Zweden zette echter door en ging met een kleine voorsprong de eerste rust in, dankzij goals van Wilma Johansson en Ellen Rasmussen.

Finland komt terug

In de tweede periode hield Nieminen Finland in de wedstrijd, want Zweden wist ondanks goede kansen het niet niet te vinden. Dat lukt Kauppi wel en halverwege de wedstrijd verkleinde ze de achterstand tot 2-3. Halverwege de laatste periode kreeg Finland een powerplay door een 2-min straf van Klara Molin. Hier wist Sara Piispa van te profiteren: vlak voor het doel werd zij over het hoofd gezien door de verdediging van Zweden, waardoor de 25-jarige de gelijkmaker kon noteren.

Met een 2-min straf voor Johansson vlak voor het einde van de wedstrijd leek Finland de beste papieren te hebben, maar ze wisten de overtalsituatie niet uit te buiten. Na ruim twee minuten in overtime ging het mis voor Finland: de 20-jarige WK-debutante Maja Viström wist Emelie Wibron te vinden, die de golden goal maakte en Zweden opnieuw het goud bezorgde.

Zestien jaar dominant

Het is voor Zweden maar liefst het achtste kampioenschap op rij, een reeks van zestien jaar. In 2005 wist er voor het laatst een ander land te winnen; toen was Zwitserland met 4-3 te sterk voor Finland. Dat het niet altijd makkelijk gaat voor Zweden toont de recente geschiedenis wel aan: ook in 2019 werd de finale pas in overtime gewonnen (tegen Zwitserland werd het toen 3-2) en zowel in 2015 als 2017 moesten er penalty shots aan te pas komen voordat Finland verslagen werd.