“Buitenspelen als vak op school”

“Buitenspelen als vak op school”

Het is pauze, samen met je vriendjes en vriendinnetjes sta je op het schoolplein. Stilzitten vinden jullie allemaal niks, er moet wat gebeuren. Rennen, springen, samenwerken, scoren en uiteindelijk een wedstrijdje spelen. Maar wat voor wedstrijdje? Wat vinden jullie leuk om te doen en kunnen jullie allemaal samen spelen?

In Nederland zijn 1,52 miljoen basisschoolkinderen die allemaal moeten kunnen sporten en bewegen op school. Tijdens de gymlessen, maar ook tijdens de pauze en buiten schooltijd.

Om dit te realiseren is Floorball Academie Nederland in samenwerking met Kits Primair gestart met het realiseren van bewegingscourts in Midden-Drenthe. Dankzij Kits Primair is het inmiddels gelukt om bij  11 basisscholen bewegingscourts te realiseren. Door middel van de bewegingscourts wil de Floorball Academie kinderen stimuleren om samen te gaan sporten en bewegen en natuurlijk maakt floorball onderdeel uit van het aanbod. Om dit te stimuleren is er materiaal aanwezig zodat de kinderen op de bewegingscourts zelfstandig floorball kunnen spelen.

Een makkelijke manier om samen met vriendjes en vriendinnetjes te gaan spelen en bewegen tijdens de pauze, maar ook na schooltijd, is floorball. De kracht van floorball voor kinderen is dat het een laagdrempelige en intensieve sport is, waardoor iedereen mee kan doen. Floorball heeft ook weinig regels, de kinderen kunnen het spel zelf leiden en worden hiermee eigenaar van hun eigen wedstrijdjes. Dit wordt bevestigd door een leerling:

‘’Op school spelen wij heel vaak floorball, buiten op het schoolplein en binnen in de gymzaal. Ik vind het erg leuk om te spelen met mijn vriendjes. Het is ook leuk dat er een boarding omheen staat, de bal gaat daardoor niet vaak uit en je kunt via de boarding de bal spelen. De doeltjes zijn wel erg klein, maar bij floorball scoor je alsnog heel vaak omdat het erg snel gaat. Wij hebben een keer een wedstrijdje gespeeld waarna de uitslag 20-17 was geworden. Er was dus erg vaak gescoord!’’

De kinderen maken veel gebruik van de bewegingscourts en er wordt erg vaak floorball gespeeld. Door de sport floorball zijn de kinderen intensief aan het bewegen en zijn ze eigenaar van hun eigen spel. Dit maakt floorball een erg aantrekkelijke sport voor kinderen om (buiten) te spelen. Als FAN willen we nu toewerken naar een school(plein) competitie die de kinderen zelf kunnen organiseren.

Annemarie Zuur, student Sport Gezondheid en Management, HG.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Geef een reactie