Na jaren zonder gouden medaille is het Zweden gelukt om het wereldkampioenschap floorball te winnen. In een spannende finale werd Finland met 4-6 verslagen.

De Finnen begonnen uitstekend aan de wedstrijd, luidkeels aangemoedigd door het Finse thuispubliek. Binnen anderhalve minuut wist Justus Kainulainen het net al te vinden en toen na tien minuten ook Eemeli Salin scoorde begon het er voor Zweden toch somber uit te zien. In de eerste periode wist het team slechts vier keer op doel te schieten, maar dit veranderde na de eerste pauze. Rasmus Enström leidde de comeback in met een slapshot in de korte hoek (2-1), waarna Kim Nilsson uit een counter de gelijkmaker scoorde.

Zweden krijgt de overhand

Finland kwam er even niet aan te pas en na 34 minuten nam Zweden voor het eerst in de wedstrijd de leiding; een mislukt schot van Kevin Haglund kwam voor de stick van Linus Nordgren: 2-3. In de derde periode nam de spanning toe, maar duurde het tien minuten voordat er weer gescoord werd. Albin Sjögren liet zijn typerende dragshot zien en verdubbelde de Zweedse voorsprong.

Hattrick Kainulainen

Finland moest nu snel reageren – en dat deden ze. Binnen een minuut na de vierde Zweedse goal scoorde de WK-debutant Kainulainen opnieuw en twee minuten later voltooide hij zijn hattrick en zette Finland weer naast Zweden. De spanning was om te snijden, maar met nog minder dan twee minuten te scoren bracht Tobias Gustafsson Finland een harde klap toe (4-5). In een alles-of-niets poging haalde Finland keeper Lassi Toriseva naar de kant om met een extra veldspeler een overtalsituatie te creëren, maar door de afwezigheid van de keeper bleek het voor Hampus Ahren een koud kunstje om de 4-6 te scoren (uit een uitworp van keeper Jonathan Edling) en Zweden zo naar het goud te leiden.

Snel revanche?

Na twee opeenvolgende toernooiwinsten van Finland (in 2016 en 2018 werden zij wereldkampioen) is het nu dus weer de beurt aan Zweden. Finland heeft al snel kans op revanche: in 2022 vindt het volgende WK plaats.